Финансовият и застрахователен холдинг Еврохолд България АД е привлякъл над 157 млн. лв. чрез

...
Финансовият и застрахователен холдинг Еврохолд България АД е привлякъл над 157 млн. лв. чрез
Коментари Харесай

Еврохолд набра на борсата парите за покупката на ЧЕЗ България

Финансовият и застрахователен холдинг Еврохолд България АД е привлякъл над 157 млн. лева посредством обществено предложение на нови акции на Българската фондова борса (БФБ), което се организира в интервала 9 юни - 7 юли тази година. Близо 63 нови акции са закупили международни и локални вложители.

От холдинга подчертаха, че набраната сума е 24% по-голяма от нужните лични средства (65 млн. евро) за придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България. След регистрирането на новите акции пазарната капитализация на Еврохолд при настоящата борсова цена ще доближи близо 650 млн. лева (332 млн. евро).   

Еврохолд предложиха на борсата малко над 79 млн. нови акции, всяка с цена от 2.5 лева Инвеститорите са записали и платили 80% от препоръчаното количество или 63 млн. броя. Мажоритарният притежател на холдинга - Старком Холдинг АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции, като ще резервира надзор в компанията с над 50% дял. Водеща американско дружество за дружество за ръководство на активи закупи 9% от капитала на Еврохолд и ще бъде третият по величина акционер в компанията след Старком Холдинг АД и финландския фонд KJK.            

Набраните средства от общественото предложение ще бъдат употребявани за финансиране на придобиването на сдруженията на ЧЕЗ Груп в България, както и за инвестиции в развиването на двата съществени бизнеса на холдинга - енергетика и обезпечаване. “Ще подкрепим капиталовата стратегия на новите ни сдружения в енергийния бранш и ще се фокусираме върху подобряването на рентабилността на холдинга и разширението на застрахователния ни бизнес ”, разяснява Кирил Бошов, ръководител на управителния съвет на Еврохолд България АД. 

Еврохолд ще употребява набрания личен капитал и обезпеченото дългово финансиране за идващия стадий от договорката с ЧЕЗ Груп, която би трябвало да завърши до 31 юли. Дълговото финансиране се обезпечава от J.P. Morgan AG със синдикиран заем, който вече потвърден от огромните интернационалните банки, които вземат участие в синдиката. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР